Ochłodzenie w środku zimy .
przepis na trzy - cztery porcje
1 kg buraków czerwonych
1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny
3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
2 cebule
pęk świeżego kopru
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziela angielskiego
kilka listków laurowych
4 ząbki czosnku
sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku
żelatyna na 1,5 litra wywaru
DODATKOWO
1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną
kilka liści botwinki
ogórek świeży
kilka rzodkiewek
koperek
Buraki obrać , umyć i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać przypalony kolor również dodać do wywaru , następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie gotować na bardzo małym ogniu - najlepiej tak by tylko się leciutko "pyrkolił" do momentu aż warzywa będą miękkie . Doprawić do smaku na bardzo ostro i kwaśno - słodko oraz dodać wyciśnięty czosnek. Odcedzić , zagotować i wsypać żelatynę na gotujący się wywar dokładnie wymieszać rózgą i gotować chwilę ciągle mieszając. Wylać nasz wywar do pojemnika i zostawić do wystygnięcia i stężenia. Kroić dekoracyjnie i podawać z dodatkami.
Pół szklanki serka twarogowego wymieszać z dwoma zgniecionymi burakami z wywaru , doprawić do smaku solą i pieprzem, dekorować talerz . Resztę twarogu układamy na talerze dekoracyjnie.
* jabłka z wywaru wyciągamy i kroimy w plastry , układamy na galarecie z buraków.
* ogórek kroimy w długie plastry obieraczką do jarzyn , zwijamy w rulon .
* rzodkiewki również kroimy obieraczką do jarzyn.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)