30.01.2015
aromatyczna pierś z kurczaka
Imbirowy staw.
przepis na dwie porcje
200 gram piersi z kurczaka
3 ugotowane marchewki
2 łyżki śmietany kremówki
pół awokado
2 ząbki wyciśniętego czosnku
1 łyżka startego imbiru
4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
1 łyżeczka chili w płatkach
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
kilka kropel barwnika spożywczego zielonego
DODATKOWO
kiełki sałaty - tutaj dowolny wybór
zielona część pora
5 malin -mogą być mrożone
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 łyżka oliwy
Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie , chili , oregano oraz soli kilka godzin . Grillujemy około 3 minut z każdej strony przed samym podaniem następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły .
MUS Z MARCHEWKI
Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso .
MUS Z AWOKADO
Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego , czosnek oraz sól i pieprz .
CHIPS Z PARMEZANU
Na jeden chips wysypujemy dwie łyżki parmezanu na rozgrzaną suchą patelnie w kształcie koła i czekamy aż się zacznie rozpuszczać , gdy się rozpuści i zacznie leciutko brązowieć od spodu to zrobić malutką dziurkę łyżeczką i zdjąć patelnie z palnika i zostawić na jedną minutę następnie delikatnie podważać łopatką drewnianą by zdjąć chips i odłożyć go by przestygł.
MUS Z MALIN
Maliny blendujemy i rysujemy na talerzu np cieniutkim patyczkiem dekoracyjne mazy.
CEBULA
Cebulę obieramy i kroimy podłużnie na pół , rozdzielamy cebulę na pojedyncze liście, smarujemy oliwą i grillujemy aż uzyskamy odpowiadający nam kolor . Układamy na mus z awokado.
KORZEŃ PIETRUSZKI
Pietruszkę obieramy i wycinamy wzdłuż obieraczką cienkie paski , smarujemy je oliwą i grillujemy na lekko brązowy kolor aż zmiękną - trzeba uważać by nie za długo grillować by nie wyschła by można było zwinąć ja w rulon.
POR
Kroimy wzdłuż w bardzo cieniutkie paseczki i dekorujemy potrawę.
KIEŁKI
Odcinamy kilka kiełków nożyczkami i dekorujemy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)